Національна школа суддів України

Обговорення суддями еталону поведінки у професійній та позасудовій діяльності

6 лютого 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих господарських судів проводить тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.     

Вітальними словами тренінг розпочала начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка ознайомила суддів з метою і навчальними цілями курсу щодо формування уявлення про стандарти суддівської етики і доброчесності та розвитку навичок застосування положень Кодексу суддівської етики і Бангалорських принципів поведінки суддів.

Тренінг проведено у формі модулів. Розкриваючи зміст першого модуля “Суддівська етика, доброчесність: міжнародні стандарти та національне законодавство”, Ольга Шаповалова зосередила увагу на обговоренні актуального питання щодо необхідності дотримання норм міжнародного і національного законодавства та правил етичної поведінки судді.

Під час опрацювання другого модуля щодо бездоганної поведінки судді під час здійснення правосуддя як умови дотримання принципу верховенства права заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська  (модератор тренінгу)  запропонувала перегляд відео “Журналістка” та його обговорення. Суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області, кандидат юридичних наук Костянтин Медведєв (модератор тренінгу)  після демонстрації відео “Гендер” та “мозкового штурму” залучив суддів до обговорення.

Активно пройшло обговорення теми третього модуля щодо правил поведінки судді в позасудовій діяльності, яке провела Ольга Шаповалова. Під час розгляду питання щодо важливості дотримання правил поведінки суддями в позасудовій діяльності – розгорнулась дискусія. Жваво пройшов розгляд учасниками питання щодо сутності обмежень, які накладаються на суддів відповідно до Кодексу суддівської етики.  

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова, суддя Вугледарського міського суду Донецької області Ольга Луньова та  Костянтин Медведєв, які були фасилітаторами заходу, провели консультативну роботу у формуванні висновків під час обговорення певних актуальних питань та скеровували суддів у виконанні практичних завдань під час роботи в малих групах. Тренери та  модератори надали вичерпні відповіді на всі запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.