Національна школа суддів України

Обговорення судової реформи в Чернівцях

8 та 9 липня 2014 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відвідав з робочим візитом  Чернівці.

В Апеляційному суді Чернівецької області ректор зустрівся з керівництвом, суддями місцевих та апеляційних судів усіх юрисдикцій. Метою зустрічі було обговорення судової реформи та її особливостей. Микола Оніщук проінформував учасників зустрічі щодо змісту конституційних і законодавчих процесів у державі, зокрема, про напрямки реформи, яка нині триває в судовій сфері. Ректор розповів про очікувані конституційні зміни щодо підвищення цензів допуску до професії судді, відзначивши, що це сприятиме утвердженню незалежності та професійності суддів. Також Микола Оніщук торкнувся теми розробки нової редакції Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, наголосивши на доцільності удосконалення законодавчих підходів щодо дисциплінарної відповідальності суддів.

Під час зустрічі були обговорені актуальні проблеми судоустрою, а саме -  питання  триланковості судової системи, ролі та місця касації.

Крім того, ректор розповів про особливості стандартизованої програми підготовки суддів, вперше призначених на посаду, яка наразі розробляється  у Національній школі суддів України. Судді були поінформовані також щодо дистанційного курсу "Суддівська етика", який має розпочатися 15 вересня 2014 року.

У ході візиту було проведено робочу зустріч у Чернівецькому регіональному відділенні Національної школи суддів України. Під час цієї зустрічі було обговорено шляхи  удосконалення роботи регіонального  відділення, посилення його інституційної спроможності.