Національна школа суддів України

Обговорення та напрацювання правових позицій

26 лютого 2015 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок взяв участь у засіданні круглого столу з проблематики вирішення справ, пов’язаних з проведенням перерахунку та виплатою довічного грошового утримання суддям у відставці внаслідок змін, які відбулися в законодавчому регулюванні протягом 2010 – 2014 років.

Засідання круглого столу проходило у  Верховному Суді України та об’єднало суддів, провідних вчених та представників парламенту. 

У ході обговорення зазначалось, що законодавча нестабільність та позиція органів виконавчої влади в питанні забезпечення довічного грошового утримання суддям є фактором посягання на незалежність, правовий захист та належні умови діяльності судів і суддів, які гарантовані Конституцією України та положеннями європейських стандартів, закріплених відповідними міжнародними документами.

Констатувалось, що наука та судова практика мають напрацювати правові позиції, які забезпечать однакову практику вирішення справ, пов’язаних з проведенням перерахунку та виплатою довічного грошового утримання суддів.

Учасники круглого столу дійшли спільного висновку, що  побудова  справедливого правосуддя буде можливою в умовах дотримання конституційних засад незалежності суду.