Національна школа суддів України

Обговорення застосування загальних засад цивільного законодавства

4 жовтня 2019 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить загальноукраїнський семінар для суддів місцевих загальних судів, які розглядають  цивільні справи, на тему: “Проблемні питання правозастосування в цивільному судочинстві: єдність судової практики та незалежність суду”.  

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець привітав учасників,  ознайомив з регламентом семінару та побажав плідної роботи.

Суддя, заступник голови апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук, доцент Андрій Дрішлюк відкрив семінар з обговорення із суддями первинних та вторинних джерел права, поняття «м'якого права».

Голова Малиновського районного суду м. Одеси, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України Леонід Лічман проаналізує теорію та практику застосування аналогії права та аналогії закону.

Доцент кафедри цивільного права національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук, доцент, управляючий партнер юридичної фірми “Юрлайн”, Голова комітету з цивільного та сімейного права Ради адвокатів Одеської області Володимир Зубарь зверне увагу слухачів на тлумачення цивільного законодавства  та застосування його загальних засад.

Лекцію з подальшим обговоренням щодо гайдлайнів (договірних норм) як інструменту реалізації судом дискреційних повноважень у цивільному процесі проведуть Андрій Дрішлюк і Володимир Зубарь.

До Конвенційного механізму захисту прав та принципів тлумачення Конвенції Європейським судом з прав людини звернеться Тетяна Шевиріна – суддя Очаківського міськрайонного суду Одеської області, кандидат юридичних наук.

На завершення судді поділяться отриманими враженнями від проведеного заходу та обміняються думками і досвідом зі своїми колегами.