Національна школа суддів України

Обговорюємо національні стандарти суддівської освіти

3 червня  у Національній школі суддів України відбулась зустріч з представниками проектів, які працюють у сфері зміцнення верховенства права в Україні. Метою зустрічі було обговорення змісту та обсягів поняття “національні стандарти суддівської освіти”.

У ході робочого обговорення піднімалися такі питання:

- Що таке “національні стандарти суддівської освіти” в Україні?

- Хто формулює ці стандарти та з яких елементів вони складаються?

- Чи можемо ми знайти визначення “національних стандартів суддівської освіти”, яке було б прийнятним для міжнародних організацій та судових установ України?

Зокрема, було обговорено відмінність вітчизняного та міжнародного розуміння значення терміну “стандарт”. Обговорювалось, що стандарти суддівської освіти – це якісні показники, що складається з низки елементів. Учасники пропонували своє бачення щодо принципів та рівнів стандартів, деталізували їх смислове наповнення.  Констатовано, що досягнення таких стандартів в Україні можливе через запозичення вже існуючих у світі високих стандартів із врахуванням особливостей вітчизняного судоустрою .


Участь у робочому обговоренні взяли:

від Національної школи суддів України:

проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна, начальник відділу міжнародних зв'язків Тетяна Пустовойтова, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Тетяна Фулей

від міжнародних організацій:

-  Радник з юридичних питань проекту Агентства США з міжнародного розвитку “Справедливе правосуддя” Ірина Зарецька;

- Менеджер проекту Національного суддівського інституту Канади “Освіта суддів – для економічного розвитку” Ігор Осика;

- Національний менеджер  проектів ОБСЄ Наталія Ступницька;

- Менеджер проекту Ради Європи “Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні” Андрій Кавакін.