Національна школа суддів України

Обговорюємо проблемні питання адміністративного судочинства

22–26 листопада 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України розпочала проведення тижневої онлайн–підготовки суддів апеляційних адміністративних судів.               

Вітальними словами навчальний захід започаткував ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який зазначив, що сучасна суддівська освіта є запорукою верховенства права, демократичного розвитку суспільства та правової держави. У своєму виступі Микола Оніщук зосередив увагу суддів апеляційних адміністративних судів на питанні подальшого реформування адміністративного судочинства України, зазначивши, що сьогодні надзвичайно важливим процесом є визначення статусу автономності. Ректор відзначив, що адміністративній юстиції властиві унікальні правові механізми, які виокремлюють її серед інших правових інститутів і є ефективними засобами здійснення належного контролю за діяльністю посадових осіб та органів владних повноважень. Він наголосив, що підготовка фактично повністю перейшла на використання інтерактивних, практично орієнтованих методів суддівської освіти, а також акцентував увагу на змісті навчальної програми підготовки суддів апеляційних адміністративних судів, яка враховує пропозиції суддів, розкриває питання, які відповідають потребам суддів. Іван Балаклицький у виступі  детально зупинився на дотриманні суддями організаційних аспектів при проведенні підготовки. Національна школа суддів України традиційно застосовує інтерактивні форми навчання за допомогою тренінгів, обговорень, дискусій. В межах програми підготовки передбачено проведення тренінгів: “Саморегуляція та її роль в діяльності судді” (модератор-заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук Андрій Маслюк) та “Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом (судова практика)” (модератор-заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук Олександр Іщенко).

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук Ірина Желтобрюх залучить суддів до обговорення практики Верховного Суду у податкових спорах. 

Виступ судді Вищого адміністративного суду України, кандидата юридичних наук Любов Гончар присвячений розгляду справ стосовно розгляду справ з охорони довкілля та захисту прав людини, а також судового контролю за реалізацією адміністративними органами дискреційних повноважень у сфері архітектури, містобудування і земельних правовідносин.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситніков під час інтерактивної лекції запропонує обговорення проблемного питання підготовки та обґрунтування судового рішення. Рішення судів апеляційної інстанції.

Доцентка кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, докторка юридичних наук Надія Писаренко свій виступ зосередить на темі гарантії справедливого суду в адміністративному судочинстві.

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук Володимир Бевзенко приділить увагу обговоренню проблеми розмежування в адміністративній юрисдикції.

Суддя Вищого адміністративного суду України, доктор юридичних наук Юрій Цвіркун під час інтерактивної лекції запропонує суддям переглянути судові рішення за нововиявленими або виключними обставинами в адміністративному судочинстві.

Голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Андрій Коренев та суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук Василь Ільков акцентують увагу слухачів на принципах адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини та застосуванні судами принципів адміністративного судочинства у світлі практики Європейського суду. 

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, докторка юридичних наук Олена Губська скерує суддів до особливості розгляду спорів стосовно проходження публічної̈ служби. 

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб у 2014-2018 роках Жанна Лук’яненко ініціює розгляд застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду в адміністративному судочинстві. Рішення Європейського суду проти України. 

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидатка юридичних наук Тетяна Чумаченко розкриє особливості врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності суддів. 

Суддя Великої Палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук Олександр Золотніков приділить увагу обговоренню актуального питання щодо розгляду справ адміністративної юрисдикції за результатами практики Великої Палати Верховного Суду. 

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.