Національна школа суддів України

Обмін досвідом щодо ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини

25 травня 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України було проведено тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів.

У тренінгу взяли участь 13 суддів окружних адміністративних судів  Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення тренінгу викладачами запрошено суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрія Суховарова, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук, доцента  Василя Ількова  та суддю Ленінського районного суду м. Дніпропетровська, кандидата юридичних наук Андрія Нижного.

Тренінг розпочався з опитування учасників стосовно очікувань від навчання. Судді висловили побажання отримати новий досвід щодо ефективного застосування практики Європейського суду з прав людини, навички щодо застосування рішень ЄСПЛ, а також поради від суддів-тренерів щодо практичного застосування Конвенції про захист прав людини та  основоположних свобод і рішень Європейського суду з прав людини при вирішенні судових справ.

Під час тренінгу судді обговорили питання щодо підстав втручання держави у права, гарантовані Конвенцією.

Зацікавленість викликали питання щодо обміну досвідом стосовно застосування Конвенції та практики Європейського суду з прав людини та аналізу позитивної і негативної практики використання рішень Європейського суду з прав людини національними судами.

Значну увагу було приділено розгляду прав на справедливий суд та основним принципам статті 6 Конвенції.

Після завершення тренінгу судді-тренери заповнили анкети щодо оцінювання суддів та провели анкетне опитування слухачів щодо якості проведення тренінгу.