Національна школа суддів України

Обшук, огляд та тимчасовий доступ до речей і документів

23 квітня 2019 року в місті Харкові Національна школа суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу провела засідання групи розробників тренінгу  “Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів”.

Засідання розпочали представник Консультативної місії Європейського Союзу – спеціаліст із питань кримінального судочинства Юрій Сіволога, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова  та викладач-координатор цього відділу, керівник групи розробників Ольга Булейко, які визначили завдання засідання групи розробників та висловили сподівання, що робота цього засідання буде плідною.

До розробки тренінгу залучені досвідчені судді Харківської,  Полтавської областей та міста Києва –  Світлана Шаренко, Олена Шевська, Петро Заруба, Микола Місечко, Олена Жупанова, Ірина Березовська, Володимир Курило, Сергій Мальцев, Дмитро Константінов, а також старший науковий співробітник Олександр Здебський.

Під час першого засідання групи розробників заплановано розробку структури начального курсу, типової програми, визначення інтерактивних методів, які буде використано  в ході тренінгу, та розподіл тематик між суддями-розробниками.

Навчальний курс у формі тренінгу, пов’язаний із особливостями розгляду слідчим суддею клопотань щодо надання дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів, буде надзвичайно актуальним, адже вирішення зазначених клопотань має бути здійснено без неправомірного втручання у права людини, на що неодноразово звертав увагу ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.  

На завершення Ольга Булейко та Ольга Шаповалова відзначили високу ефективність та плідну роботу групи розробників під час засідання та визначили подальші кроки з розробки тренінгу і завдання наступної робочої зустрічі.