Національна школа суддів України

Очільники місцевих загальних судів обговорюють актуальні питання судочинства

 3–5 жовтня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку голів та заступників голів місцевих загальних судів.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук звернувся до голів та заступників голів місцевих загальних судів з вітальною промовою. У спілкуванні з суддями Микола Оніщук розкрив основні аспекти  конституційних та законодавчих змін у системі правосуддя. Ректор повідомив суддів, які займають адміністративні посади, про зміни в системі організації судової влади, модернізацію законодавства в питаннях добору, освіти суддів, їх відповідальності та доброчесності. Ректор відповів на запитання очільників судів, які стосувались оновлення процесуального законодавства, кваліфікаційного оцінювання тощо. Микола Оніщук закликав суддів до активної участі у роботі з вдосконалення законодавства, наукових пошуках оптимальних шляхів розвитку вітчизняного правосуддя.

У перший день підготовки суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова виступила з актуальною темою суддівського самоврядування. З активним обговоренням пройшов виступ судді Черкаського окружного адміністративного суду Лариси Трофімової щодо норм суддівської етики у сфері професійної діяльності. Під час лекції Голови Ради суддів України, судді Верховного Суду України Валентини Сімоненко розгорнулась дискусія, яка надала можливість вирішити низку професійних питань. Голова Державної судової адміністрації України  Зеновій Холоднюк обговорив з головами та заступниками голів значний обсяг практичної інформації та акцентував увагу на актуальних питаннях судового адміністрування.

         

У наступні дні підготовки головам та заступникам голів місцевих загальних судів будуть запропоновані до обговорення не менш актуальні теми. Заступник начальника науково-експертного управління - начальник відділу нормативно-правової роботи Вищого  спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Юрій Хім’як запропонує до розгляду тему щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя. Заступник начальника управління кадрової роботи - начальник відділу організаційного забезпечення проходження державної служби та антикорупційного моніторингу Верховного Суду України Оксана Комар зупиниться на особливостях оформлення трудових стосунків та ведення особових справ у судах.

 Під час змістовних та корисних з огляду на практичне застосування виступів лекторів, при вирішенні практичних завдань, професійних дискусій, обговорень кожен суддя має можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань.

             

 Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.