Національна школа суддів України

Огляд правових позицій Верховного Суду з окремих питань

6 листопада 2020 року Національна школа суддів України за допомогою програми ZOOM провела онлайн семінар для працівників апарату Верховного Суду на тему: “Судова практика Великої Палати Верховного Суду за 2020 рік: розвиток правових позицій”.

Захід відбувся за участі керівника департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктора юридичних наук Расіма Бабанли.

На початку семінару доповідач ознайомив учасників із особливостями формування судової практики Верховним Судом у 2020 році, нагадав про відмінності застосування судової практики верховних судів у країнах з різними правовими системами.

Викладач окремо зупинився на практиці вирішення юрисдикційних спорів та висновках Верховного Суду з цього питання,  на постановах та висновках Великої Палати щодо порядку подачі апеляційних скарг, сплати судового збору учасниками бойових дій та судового збору у справах про адміністративні правопорушення.

Доповідач висвітлив найбільш значимі випадки відступлення від правових позицій Верховного Суду, зупинився детально на огляді висновків щодо виконання/забезпечення виконання зобов’язань, в тому числі договірних, окреслив ефективні способи захисту прав та інтересів.

Расім Бабанли обговорив з учасниками семінару правові позиції Великої палати Верховного Суду з окремих питань, зокрема, в найбільш проблемних категоріях цивільних, адміністративних та кримінальних справ.

На завершення семінару викладач відповів на актуальні питання учасників та висловив надію, що тлумачення правових позицій та приклади висновків Верховного Суду в окремих справах слугуватимуть ефективною допомогою працівникам апарату Верховного Суду при виконанні ними своїх професійних обов’язків.