Національна школа суддів України

Охорона довкілля – пріоритетний напрямок розвитку майбутнього

24 березня 2016 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих загальних, окружних адміністративних та місцевих господарських судів, які спеціалізуються на розгляді екологічних справ,  на тему: “Права людини  та охорона довкілля”.

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець наголосив на тому, що тема охорони навколишнього середовища  є вкрай важливою в нашому суспільстві. Саме судді можуть завадити незаконним діям, що представляють загрозу нашому довкіллю. Також директор представив слухачам викладачів семінару, а саме: члена правління ЕПЛ, МБФ “Українська правнича фундація” Ірину Войтюк, суддю Одеського апеляційного адміністративного суду Ларису Зуєву та керівника юридичного та інформаційно-аналітичного відділів МБО “Екологія–Право–Людина”  Ольгу Мелень-Забрамну .

Семінар було розпочато з огляду міжнародно-правових інструментів у сфері прав людини та перспективи захисту екологічних прав людини. Також, під час семінарі судді розглянути практику Комітету з дотримання Орхуської конвенції, детально проаналізували справу “Канал Дунай–Чорне море” та переглянули фільм про екологічну небезпеку будівництва цього каналу в заповідній зоні річки Дунай, попрацювали з практичними завданнями за прикладами справ: Ташлицька ГАЕС, селекційний відстріл мисливських тварин, справа про скасування державної реєстрації фосфіду цинку. Цікавою була рольова гра щодо розгляду судової справи з інсценізацією судового процесу. Після закінчення семінару судді поділилися враженнями та висловили свої побажання та пропозиції.