Національна школа суддів України

Охорона довкілля та права людини

28-30 вересня 2015 року Національна школа суддів України в місті Львові спільно з  Міжнародною благодійною організацією “Екологія-Право-Людина” та Проектом USAID “Справедливе правосуддя” проводить тренінг з навчального курсу для суддів-тренерів на тему: Охорона довкілля та права людини”.

Тренінг відкрили директор Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна, радник з юридичних питань, Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя” Ірина Зарецька та член правління Міжнародної благодійної організації “Екологія-Право-Людина”, Міжнародного благодійного фонду “Українська Правнича Фундація”, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Ірина Войтюк.

Для проведення тренінгу викладачами запрошено керівника юридичного відділу Міжнародної благодійної організації “Екологія-Право-Людина”, керівника інформаційно-аналітичного відділу Міжнародної благодійної організації “Екологія-Право-Людина”, лауреата премії Голдман Ольгу Мелень-Забрамну, професора кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ, голову Харківської міської громадської організації “ЕкоПраво-Харків”, кандидата юридичних наук, доцента Олексія Шуміло та адвоката, юриста Міжнародної благодійної організації  “Екологія-Право-Людина” Софію Шутяк.

До програми тренінгу включено такі змістовні модулі:

Модуль 1. Захист довкілля та права людини у міжнародному законодавстві        

Модуль 2. Процесуальна правоздатність: поняття, тенденції та існуюча практика в різних країнах.

Модуль 3. Засоби правового захисту.

Модуль 4. Судові витрати та інші матеріальні фактори, пов’язані з доступом до правосуддя у справах, що стосуються довкілля.

Ольга Мелень-Забрамна розкрила міжнародно-правові інструменти в сфері прав людини, перспективи захисту екологічних прав людини та познайомила суддів-тренерів з Оргуською конвенцією та доступом до правосуддя з питань довкілля. Викликали зацікавленість у суддів-тренерів справи проти України у сфері захисту екологічних прав.

Під час другого модулю тренери запропонували до розгляду питання процесуальної правоздатності в контексті ст. 9 Оргуської конвенції.

Активними були судді-тренери під час практичної вправи, а саме аналізу справи Європейського суду з прав людини по оскарженню державних актів на землю. Софія Шутяк та Олексій Шуміло познайомлять з практичною вправою щодо аналізу справи Європейського суду з прав людини відносно захисту річки Дземброня через будівництво міні ГЕС та розгорнуть дискусію про фінансові бар’єри та шляхи їхнього усунення.

Сприятимуть підвищенню професійної компетентності суддів-тренерів опрацювання третього та четвертого модулів.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення тренінгу всім суддям, які його пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.