Національна школа суддів України

Окремі аспекти діяльності слідчого судді

27 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу провела семінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів апеляційних та місцевих загальних судів “Окремі аспекти діяльності слідчого судді”.

Вітальними промовами семінар відкрили проректор з підготовки кадрів для системи правосуддя, суддя Верховного Суду України у відставці,  заслужений юрист України Анатолій Костенко, старший юридичний радник Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Гідо Острайш та начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова. Семінар проведено за участі представника Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, спеціаліста з питань кримінального судочинства Юрія Сівологи.

Ураховуючи важливість тематики, семінар провели досвідчені висококваліфіковані судді, які мають знання, досвід із актуальної тематики. Модератори Ольга Шаповалова, Олександр Коротких, Ольга Короткова, Максим Ходаківський, Ольга Луньова та викладачі-тренери Петро Заруба, Микола Місечко, Вероніка Сенюта, Дмитро Кратко, Лілія Карабак, Ольга Короткова представили основні міжнародні стандарти захисту прав людини під час вирішення (розгляду) слідчим суддею клопотання про дозвіл на проведення обшуку, огляду, надання тимчасового доступу до речей і документів та арешту майна. Викладачі-тренери залучили суддівську аудиторію до розгляду слідчим суддею клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів. Доцільним для практичного впровадження було обговорення питань щодо арешту майна в національному законодавстві.

У ході семінару судді сформували навички застосування загальних засад кримінального провадження, зокрема принципу верховенства права та практики ЄСПЛ на стадії досудового розслідування під час розгляду клопотань щодо проведення обшуку, огляду, надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів та арешту майна.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.