Національна школа суддів України

Окремі аспекти пропорційності призначення покарання

11 червня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–підготовку та підвищення рівня кваліфікації працівників апарату Верховного Суду на семінарі “Способи забезпечення єдності судової практики у кримінальному судочинстві”, “Призначення покарання: правові позиції суду касаційної інстанції”.

Онлайнове заняття провели Валентина Щепоткіна, суддя, заступниця голови, секретар Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидатка юридичних наук, Ольга Булейко, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидатка юридичних наук і Расім Бабанли, керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, доктор юридичних наук.

Правові позиції Верховного Суду є орієнтиром для судів інших інстанцій у ході здійснення правозастосування, тим самим забезпечуючи єдність, сталість судової практики, а також дотримання принципу правової визначеності.                 

Із презентації Валентини Щепоткіної учасники та учасниці онлайнового семінару дізналися про існуючу практику Верховного Суду із забезпечення єдності судової практики у кримінальному судочинстві.

Правові позиції суду касаційної інстанції з питань призначення покарання в окремих категоріях кримінальних проваджень доповіла Ольга Булейко.

Расім Бабанли запропонував до вивчення основні положення розвитку доктринальних поглядів на призначення покарання, обговорив окремі аспекти пропорційності призначення покарання та переосмислення його мети.

Під час онлайн–семінару присутні вдосконалили свої знання з практики Верховного Суду в окремих категоріях проваджень, отримали відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.