Національна школа суддів України

Онлайн круглий стіл “Цифрові права: сучасні виклики та можливі відповіді”

29 квітня 2020 року ГО “Платформа прав людини” проводить онлайн-круглий стіл “Цифрові права: сучасні виклики та можливі відповіді”.

У фокусі уваги спікерів круглого столу є, зокрема, питання: гарантій реалізації основних прав та свобод людини онлайн, балансу між приватністю у цифровому вимірі та ефективністю протиепідемічних заходів, доступу до суду (цифрові технології проти коронавірусу), огляду судової практики про блокування веб-сайтів на підставі рішень РНБО та Указів Президента України.

Основним трендом дискусії стала новація та інституціоналізація концепту “цифрових прав”/“права на Інтернет” у контексті захисту прав людини в сучасних умовах (його природи, змісту, гарантій забезпечення та закріплення в праві). Так, цифрові права охоплюють реалізацію в цифровому вимірі всіх прав людини, як специфічних (які реалізуються тільки через Інтернет), так і загальних (які проте можуть реалізовуватися онлайн (право на справедливий судовий розгляд, забезпечення свободи інформації).

До обговорення питань круглого столу долучилися народні депутати України, представники Міністерства культури та інформаційної політики України, профільні громадські організації та експерти.

Від НШСУ до вебінару та дискусії долучилися заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к.ю.н. Олександр Іщенко.