Національна школа суддів України

Онлайн-лекція “Законодавче врегулювання та судова практика Федерального Конституційного Суду Німеччини із захисту персональних даних”

30 травня 2024 року Конституційний суд України у співпраці з Національною школою суддів України та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) за сприяння суддів Федерального Конституційного Суду Німеччини провели онлайн-лекцію “Законодавче врегулювання та судова практика Федерального Конституційного Суду Німеччини із захисту персональних даних”.

Чергову тематичну лекцію вітальними промовами розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та заступник керівника проєктів, старший менеджер проєктів Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ) Вольфрам Гертіг. Було відмічено надзвичайну чутливість та важливість обраної тематики нинішньої лекції, оскільки вона безпосередньо стосується фундаментальних прав людини, зокрема права на приватність.

Модерувала захід традиційно суддя Конституційного Суду України Галина Юровська.

Удо Штайнер, суддя Федерального Конституційного Суду Німеччини у відставці, професор зосередив увагу учасників заняття на питанні захисту персональних даних як засадничого права згідно частини 1 статті 2 у поєднанні з частиною 1 статті 1 Засадничого закону (із посиланням на приклади із судової практики ФКС: Рішення щодо перепису населення; інше важливе рішення ФКС щодо засадничого права на забезпечення конфіденційності та доброчесності інформаційно-технічних систем [т. з. рішення “Computer-засадниче право”]).

Райнгард Гайєр, суддя Федерального Конституційного Суду Німеччини у відставці, професор присвятив свій виступ значенню статті 8 Хартії засадничих прав Європейського Союзу для захисту персональних даних в Німеччині (із посиланням на судову практику ФКС, Ухвала щодо т. з. “Права на забуття ІІ”) та захисту персональних даних у Федеральному Законі про захист даних та законах федеральних земель про захист даних.

Після виступів німецьких суддів їх колеги з Конституційного Суду України й учасники заняття висловили коментарі щодо прослуханого матеріалу та обговорили питання відмінностей між захистом персональних даних в Україні та Німеччині, а також поставили німецьким експертам уточнюючі запитання.