Національна школа суддів України

Онлайн вирішення спорів для зменшення навантаження на суддів та покращення доступу до правосуддя

11 листопада 2020 року Національна школа суддів України у співпраці з Програмою USAID “Нове правосуддя” та Національним суддівським коледжем (США, штат Невада, місто Ріно) провела вебінар “Онлайн вирішення спорів (ОВС) для зменшення навантаження на суддів та покращення доступу до правосуддя” – четвертий із серії вебінарів з обговорення  актуальних питань, які постають перед судовою системою України у зв’язку із пандемією COVID-19.

З вітальним словом до учасників звернулися очільниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей­ модератор вебінару, керівник Програми USAID “Нове правосуддя” Девід Вон та директор спеціальних проєктів Національного суддівського коледжу у місті Ріно, штат Невада, США Вільям Брансон.

Викладачами вебінару були запрошені судді з США ­– Девід Прінс, суддя суду першої інстанції у штаті Колорадо, та Кевін Дж. Боулінг, адміністратор суду першої інстанції та рефері у 20-ому суддівському окрузі та суді з питань спадку в Окрузі Оттава, штат Мічиган.

У ході своїх презентацій спікери ознайомили учасників вебінару із сучасними світовими тенденціями та практикою у сфері ОВС, прикладами ефективного впровадження систем ОВС як присудових, так і автономних, а також розповіли про переваги, які можуть запропонувати системи ОВС як громадськості, так і судовій системі. Окрему увагу було приділено обговоренню ролі працівників судової влади, включаючи суддів та адміністраторів судів, у процесі розробки й впровадження рішень щодо онлайн вирішення спорів та перспектив розвитку подібних ініціатив в Україні.

Участь у вебінарі взяли 78 суддів, працівників апаратів судів, представників Національної школи суддів України, Національного суддівського коледжу, Програми USAID “Нове правосуддя” та Ліги медіаторів України.

Наступний вебінар серії, що буде присвячений навичкам ефективного розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством, відбудеться 17 листопада 2020 року.