Національна школа суддів України

Оновлені правописні норми сучасної української мови ділового стилю

30 жовтня 2020 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему: “Мова української ділової сфери”.

Вітальними словами семінар відкрив в. о. директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив учасників з метою і регламентом навчального заходу та звернув увагу на актуальність теми семінару.

Під час семінару викладач, доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова провела інтерактивні лекції з використанням презентацій Power Point та виконанням практичних завдань за окремими блоками:

– етикет усного й писемного мовлення як складова фахової майстерності;

– лексико-термінологічні й фонетико-акцентуаційні норми мови права;

– морфологічні основи мови законодавчої сфери;

– синтаксичні мови судочинства;

– логіко-стилістичні та інші особливості оформлення текстів судових документів.

Обговорення правил уживання мовних конструкцій і виконання практичних завдань викликали у суддів зацікавленість і активну дискусію.

Після завершення семінару викладач відповіла на всі запитання в чаті,  провела анкетне опитування учасників щодо якості та корисності цього навчального заходу. Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.