Національна школа суддів України

Опрацювання актуальних питань суддями судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

4–8 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою захід відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки передбачено проведення тренінгів “Судова практика в кримінальних провадженнях за фактами корупції, при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій” (модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких) та “Мова судово-процесуальної сфери” (модератор – головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш) з наступним оцінюванням суддів.

Для проведення підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів та викладачів, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності та уміння застосовувати методику ефективного навчання.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук скерує суддів до обговорення важливого питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (ч. 3 статті 404 КПК України) та зосередить увагу на огляді практики ЄСПЛ щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні. Наступну інтерактивну лекцію викладачки буде зосереджено на розгляді проблемних аспектів забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист і практики ЄСПЛ щодо забезпечення права на захист в аспекті статей 3, 5, 6 ЄКПЛ. Заступниця голови Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна розкриє особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Корисним для практичного застосування буде опрацювання суддями судових рішень апеляційного суду за результатами письмового апеляційного провадження. Суддя  Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Тетяна Чумаченко залучить суддів до обговорення важливого питання щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів як складової професійної етики судді. Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб                          (2014–2018 р.р.), адвокатка Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у кримінальному судочинстві та рішення ЄСПЛ проти України. Юристка-кримінологиня, адвокатка, кандидатка юридичних наук Ганна Маляр зосередить увагу суддів на особливостях апеляційного перегляду кримінальних справ щодо злочинів проти основ національної безпеки України та військових злочинів. Викладачка Національної школи суддів України, доцентка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська поінформує суддів про здійснення міжнародної правової допомоги при проведенні процесуальних дій. Під час виступу вона представить практику ЄСПЛ щодо екстрадиції та інших форм міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні. Професорка кафедри оперативно-розшукової діяльності Університету ДФС України, кандидатка економічних наук Віолета Федчишина приділить увагу проблемним аспектам проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях та детально зупиниться на ролі і повноваженнях слідчого судді у вирішенні клопотань щодо проведення експертизи. 

У ході підготовки судді в конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.