Національна школа суддів України

Опрацювання проблемних питань кримінального судочинства

13–17 травня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку розпочав начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Також Іван Балаклицький наголосив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів передбачено проведення тренінгів на теми: “Негласні слідчі розшукові дії” (модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких) та “Мова судово-процесуальної сфери” (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш).

Для професійного вдосконалення суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів програмою підготовки передбачено спілкування з висококваліфікованими суддями, правниками, авторитетними науковцями.

Суддя Верховного Суду Наталія Марчук під час інтерактивної лекції мотивуватиме аудиторію суддів до розгляду проблемних аспектів забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист та обговорення важливого питання щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (третя стаття КПК України). Корисним для практичного застосування є огляд практики Європейського суду з прав людини щодо забезпечення права на захист в аспекті статей 3, 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також Наталія Марчук залучить суддів до дискусії щодо особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції.

Суддя  Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Чумаченко обговорить важливе питання щодо особливостей запобігання та врегулювання конфлікту інтересів як складової професійної етики судді.

Професор кафедри оперативно-розшукової діяльності Університету ДФС України, кандидат економічних наук Віолета Федчишина зініціює розгляд проблемних аспектів проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях та детально зупиниться на оцінці судом висновків судових експертиз у кримінальних справах та можливості використання висновку експерта як одного з видів доказів по справі.

Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська обговорить із суддями важливі питання щодо антикорупційного законодавства: особливості застосування судами. Актуальним буде розгляд механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 роки), адвокат Жанна Лук’яненко зосередить увагу суддів на застосуванні Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини апеляційними судами у кримінальному судочинстві.

Актуальною є тема щодо запобігання розвитку професійного вигорання, яку запропонує заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк. Судді обговорять шляхи запобігання виникненню синдрому професійного вигорання.

Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр під час виступу залучить суддів до обговорення особливостей апеляційного перегляду кримінальних справ щодо злочинів проти основ національної безпеки України та військових злочинів.

Інтерактивні лекції щодо процесу реформування судової системи та напрямків реформування законодавства сприятимуть жвавим дискусіям серед суддівської спільноти.