Національна школа суддів України

Оптимізація робочого часу секретаря судового засідання

22–26 лютого 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації для секретарів судових засідань місцевих (окружних) та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”.

Семінар відкрили директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко і заступник директора Алла Баштанник, які представили викладачів та ознайомили слухачів із регламентом і тематикою навчального заходу, сформованою з урахуванням потреб секретарів судового засідання на підставі затверджених стандартизованих програм.

У ході підготовки слухачі обговорять низку актуальних тем для ефективного функціонування судової влади в умовах сьогодення.

Професор кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова приділить увагу актуальним  питанням запобігання і протидії корупції та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства, а також розповість про особливості роботи системи електронного декларування.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко зупиниться на проблемах застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, застосуванні рішень Європейського суду з прав людини та ознайомить слухачів із правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладеними в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Суддя Максим Таус розповість про перспективи розвитку та реформування судової влади України.

Практично значущими будуть лекції керівника апарату Лілії Ткаченко про методику роботи секретаря судового засідання та виконання посадових обов’язків.   

Під час виступу судді Олени Панченко слухачі отримають практичні рекомендації щодо порядку дій працівників апарату суду в надзвичайних ситуаціях і забезпечення безперервної роботи суду, а також дізнаються про особливості роботи в умовах карантинного режиму.

Суддя Ганна Майна розкриє питання новел Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, введеної в дію наказом ДСА України від 03.06.2020  № 248, і зосередить увагу на вимогах до оформлювання документів згідно з  Уніфікованою системою організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003).

Для професійного вдосконалення роботи секретарів судових засідань до програми підготовки включено інтерактивну лекцію щодо використання технічних засобів у роботі суду, здійснення фіксування судового засідання за допомогою систем звукозапису та особливостей фіксації судового провадження в режимі відеоконференції, яку проведе керівник регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергій Овчаров.

Корисними для використання в роботі будуть лекція і практичне заняття доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо особливостей українського правопису із врахуванням змін та доповнень.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про  особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність, зверне увагу на виконання Правил поведінки працівника суду  (нова редакція), затверджених рішенням Ради суддів України від 24 грудня 2020 року № 72, та зупиниться на  методиках оптимізації робочого часу.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.