Національна школа суддів України

Оптимізація системи судів для покращення доступу до правосуддя

31 серпня 2021 року проректор Володимир Мазурок взяв участь в онлайн– засіданні круглого столу Оптимізація системи судів в Україні на шляху до 2022: перші результати та наступні кроки”, організованому Проєктом Європейського Союзу “ПРАВО–Justice”.

Відкрила дистанційне засідання головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту Європейського Союзу “Право–Justсe” Анна Адамська–Галлант, яке продовжили голова комітету Верховної ради України з питань правової політики Андрій Костін, заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Служби судової охорони Валерій Бондар.

В Україні триває реформування системи правосуддя, у рамках якого передбачено об’єднання судів,  яке потребує ретельного визначення відповідних підходів і критеріїв. Міжнародні експерти в ході онлайнового круглого столу поділилися досвідом проведення змін системи судів у своїх країнах.

У своєму виступі Володимир Мазурок зазначив, що розбудова системи суддівської освіти в сучасних умовах вимагає критичного осмислення досягнутого та зосередження зусиль і ресурсів на розв’язанні викликів, серед яких найбільш актуальним є, зокрема:

незавершеність реформування системи правосуддя;

кадровий дефіцит у судах першої та апеляційної інстанції, як наслідок – надмірне навантаження на чинних суддів;

проблеми доступу до суду;

повільне здійснення інформатизації в системі правосуддя.

Одним із кроків для успішної реалізації реформування є оптимізація системи судів, яку потрібно розглядати як один із чинників покращення доступу до правосуддя в цілому. Разом з тим, під час утворення нової мережі судів варто пам’ятати про підвищення ефективності судової реформи, урахування рівномірного навантаження на суддів, використання єдиного підходу в реорганізації судів для всіх регіонів, раціонального використання бюджетних коштів.

Сьогодні Національна школа суддів України забезпечує підготовку кандидатів на посаду судді, суддів, працівників апаратів судів, співробітників Служби судової охорони в Києва та у п’яти регіональних відділеннях. У разі оптимізації системі судів буде продовжувати забезпечувати високий рівень підготовки кадрів для системи правосуддя.