Національна школа суддів України

Організація роботи працівників суду в умовах карантину

19-23 квітня 2021 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку керівників і заступників керівників апаратів, начальників і заступників начальників структурних підрозділів апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів з Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей в програмі “Zoom”.

З вітальною промовою виступив директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який представив викладачів і тематику заходу, розповів про регламент роботи, а також звернув увагу слухачів на важливість обговорення питань щодо здійснення добору персоналу в умовах відновлення конкурсних процедур, організацію роботи працівників суду в умовах карантину, ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних в судах тощо. 

Протягом однотижневої підготовки суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко зупиниться на проблемах застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і застосуванні рішень Європейського суду з прав людини; ознайомить слухачів з правовими позиціями Європейського суду з прав людини, викладених в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних; розкриє особливості судового розгляду трудових спорів, акцентує увагу на підставах про притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності.

Начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Євгенія Карпеко розповість про організацію роботи суду зі зверненнями громадян і про нормативне регулювання проведення тендерних процедур.   

Суддя Ганна Майна проведе лекції про загальні правила ведення судового діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах, зокрема дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах у новій редакції, яка була введена в дію наказом ДСА України від 03.06.2020 № 248, а також про уніфіковану систему організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003).

Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних та бронювання військовозобов’язаних в органах судової влади висвітлить головний спеціаліст з питань мобілізаційної роботи Державної судової адміністрації України Сергій Каземіров.

Начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль розповість про Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), про роботу з електронною справою, створення електронних документів.

Корисною для використання в роботі буде лекція  головного спеціаліста з питань комплексної системи захисту інформації Державної судової адміністрації України Юрія  Науменко і Сергія  Каземірова про основні законодавчі та нормативні документи з інформаційної безпеки, під час проведення якої вони зосередять увагу слухачів на відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

Головний редактор журналу “Держслужбовець” Андрій Мацокін розкриє деякі питання реалізації Закону України “Про очищення влади”, зупиниться на порядку організації та проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, залучить слухачів до обговорення важливих питань щодо здійснення добору персоналу в умовах відновлення конкурсних процедур.

Пізнавальними для учасників будуть лекції, які проведе суддя Лілія Дараган про гендерні аспекти в організації роботи суду і організацію роботи працівників суду в умовах карантину.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про  особливості спілкування працівників апарату суду з особами, які мають інвалідність; зверне увагу на виконання Правил поведінки працівника суду у новій редакції, затверджених рішенням Ради суддів України від 24 грудня 2020 року № 72, зупиниться на  методиках оптимізації робочого часу і розгляне етичні питання спілкування у соціальних мережах.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності в ГО “Українська служба порятунку”, тренер, інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин обговорить зі слухачами навички надання домедичної допомоги працівниками апарату суду і види критичних станів постраждалих.

Повний текст програми підготовки керівників і заступників керівників апаратів, начальників і заступників начальників структурних підрозділів апаратів місцевих (окружних) та апеляційних судів  розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.