Національна школа суддів України

Організація роботи судових розпорядників в умовах карантинного режиму

7–11 грудня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн підвищення рівня кваліфікації  для судових розпорядників місцевих та апеляційних судів.

У вступному слові директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко і заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник представили викладачів, ознайомили з регламентом підготовки та особливостями її проведення в онлайн режимі, а також звернули увагу учасників на актуальні теми програми.

У перший день підготовки суддя Олена Панченко проведе інтерактивні лекції з використанням презентацій та обговорення відеороликів щодо забезпечення готовності суду в умовах надзвичайних ситуацій і в умовах карантинного режиму.

Суддя Наталія Щербина розповість про взаємодію працівників суду з журналістами і представниками засобів масової інформації, про організацію судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ та ознайомить із заходами щодо покращення доступу громадськості до інформації про діяльність суду.

Практично значущою для судових розпорядників буде лекція заступника начальника управління Територіального управління Служби судової охорони у Дніпропетровській області, полковника Миколи Шикуло, який разом із командиром першого підрозділу охорони, майором Сергієм Листопадом обговорять зі слухачами форми та методи взаємодії співробітників Служби судової охорони із судовими розпорядниками під час припинення проявів неповаги до суду і порушень громадського порядку в залі судового засідання.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова приділить особливу увагу роз’ясненню норм антикорупційного законодавства, фінансовому контролю та електронному декларуванню державних службовців.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко розповість про застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і практику Європейського суду з прав людини та зосередить увагу на питаннях дисциплінарної та матеріальної відповідальностей державних службовців та особливостях судового розгляду трудових спорів.

Цікавою і корисною для використання в роботі буде лекція доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо етики українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Викладач розповість про особливості правопису із врахуванням основних змін у новій редакції “Українського правопису”, про використання правил сучасного ділового стилю під час складання проєктів судових документів і проведе аналіз типових помилок, що трапляються в діловому листуванні. Під час виконання практичного заняття з використанням роздаткового матеріалу слухачі матимуть можливість поглибити знання та отримати відповіді на свої запитання.

Судді Максим Ходаківський і Лілія Карабак  розкриють питання практичної реалізації прав та обов’язків учасників судового процесу, забезпечення безпеки учасників судового процесу, особистої безпеки суддів і членів їхніх сімей, працівників апаратів судів, а також поінформують про сучасні правила функціонування ефективної команди.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас зосередить увагу на засобах оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, розповість про покращення навичок комунікації у роботі з людьми з особливими потребами та про психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, зупиниться на методиках оптимізації робочого часу.

Суддя Сергій Федоріщев поділиться особистим досвідом припинення в залі судового засідання проявів неповаги до суду.  

Повний текст програми підвищення рівня кваліфікації для судових розпорядників місцевих та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України у розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.