Національна школа суддів України

Організація статистичної роботи в судах

1–5 листопада 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”.

Відкрив підготовку директор Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України Олександр Мартиненко, який привітав учасників та побажав успіхів у поглибленні професійних знань, умінь і навичок, а також ознайомив із тематикою програми.

Професор кафедри цивільного, господарського та екологічного права Інституту гуманітарних і соціальних наук НТУ “Дніпровська політехніка”, доктор юридичних наук, доцент Ганна Блінова роз’яснить практичні аспекти заповнення декларацій і зупиниться на питаннях дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко розповість про європейську систему захисту прав людини і зосередить увагу слухачів на правовому аналізі рішень ЄСПЛ щодо справи “Космос Мерітайм Трейдинг енд Шиппинг Ейдженсі проти України”
від 27 червня 2019 року і справи “Фонд “Батьківська турбота” проти України” від 9 жовтня 2018 року (остаточне від 9 січня 2019 року).

Корисними для професійного зростання будуть лекції заступника начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики Територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Ірини Нескоромної і головного спеціаліста цього ж відділу Олександри Ганькової щодо організації обліково-статистичної роботи в судах, методики та порядку складання різних форм звітності, а також щодо розгляду типових помилок при складанні звітів місцевих загальних судів і порядку направлення статистичних звітів до ТУ ДСА України відповідних областей.

Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) та роботу в модулях “Електронний суд”, “Електронне діловодство” і “Судова статистика”  висвітлить начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль.

У ході виступу судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайла Зіміна слухачі отримають практичні рекомендації щодо дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна ознайомить з вимогами Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, а також розгляне з учасниками новий ДСТУ 4163:2020 щодо оформлення документів.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас обговорить психологічні аспекти комунікації, застосування правил поведінки працівника суду в новій редакції та зупиниться на основних методах оптимізації робочого часу.

Під час лекції судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілії Дараган щодо гендерних аспектів в організації роботи суду слухачі дізнаються про рішення ЄСПЛ щодо справи “Карвальйо Пінто де Соуса Мораіс (Carvalho Pinto de Sousa Morais) проти Португалії” від 25 липня 2017 року, справи Konstantin Markin проти Росії від 22 березня 2012 року.

Презентацію з українського ділового мовлення та практичне заняття проведе головний спеціаліст відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України Олена Хавлюк.

Пізнавальною для учасників буде лекція судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко, яка розповість про особливості роботи працівників апаратів судів в умовах пандемії та надзвичайних ситуацій.

Повний текст програми підготовки спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.