Національна школа суддів України

Організаційно-правові засади діяльності архіву суду

19 лютого 2021 року Національна школа суддів України за допомогою програми “Zoom” провела онлайн-семінар для працівників апаратів (архіваріусів) місцевих загальних, місцевих господарських та окружних адміністративних судів на тему: “Організація та ведення архівної справи в судах”.

Захід проведено за участі старшого секретаря Ківерцівського районного суду Волинської області Лариси Шевченко.

Викладачка розпочала заняття з демонстрації  нарисів етапів історичного формування архівної справи в Україні та, зокрема, становлення архіву суду.

Під час обговорення організаційно-правових засад діяльності архівного підрозділу суду учасники дізналися про зміни в нормативно правових актах, що регулюють утворення та діяльність архіву суду, пригадали правила організації роботи архівного підрозділу суду. Доповідачка звернула увагу на організаційні засади та специфіку діяльності персоналу суду, що забезпечує діяльність архіву, детально зупинилася на умовах і порядку обліку, користування та термінах зберігання документів і справ у архіві суду.

Окрім того, під час семінару було обговорено формування описів справ, ведення фондів архіву суду та архівного діловодства на паперових та електронних носіях. Лариси Шевченко провела порівняльну характеристику між паперовими та електронними носіями архівних фондів, відповіла на актуальні запитання учасників семінару, надала практичні поради щодо впорядкування архіву суду.

Навчальний захід було завершено жвавим обговоренням проблемних питань та перспектив впровадження електронного архіву в судах.

,