Національна школа суддів України

Орієнтація на потреби суддівської освіти

6 лютого 2015 року в Національній школі суддів України відбулася зустріч ректора Миколи Оніщука з Послом, Координатором проектів ОБСЄ в Україні Вайдотасом Вербою. Під час зустрічі були обговорені результати спільної діяльності Національної школи суддів України та Координатора проектів ОБСЄ в Україні у 2014 році та перспективи подальшої співпраці у 2015, тощо.



 Звернувшись до історії співробітництва між Національною школою суддів України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні, ректор Микола Оніщук високо оцінив рівень співпраці. Він відзначив, що вона завжди втілювалась у проектах, які відповідали вимогам часу та потребам суддівської освіти. Микола Оніщук розповів також про стан та перспективи розвитку системи підготовки судових кадрів в Україні.

Ректор відзначив, що для виконання своїх завдань, Національна школа суддів України потребує підтримки з боку міжнародних проектів технічної допомоги. Ґрунт попередньої співпраці дозволяє сподіватись, що Координатор проектів ОБСЄ в Україні надалі буде сприяти суддівській освіті в Україні. Зокрема, Микола Оніщук висловив сподівання на допомогу в залученні провідних європейських експертів для підготовки суддів Верховного Суду України, яка планується у травні – червні цього року. Зважаючи на запровадження нового антикорупційного законодавства, актуальною була б також спільна діяльність щодо підготовки суддів з питань боротьби з корупцією. Національна школа суддів України також сподівається на підтримку Координатора проектів ОБСЄ в Україні щодо розробки та видання “Енциклопедії правосуддя”. Необхідним для нас є і вивчення міжнародного досвіду в питаннях підготовки суддів та кандидатів на посаду судді.

У свою чергу Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба теж відмітив ефективність співпраці з Національною школою суддів України, позитивно оцінив напрацювання та наміри установи, запевнив у підтримці прагнень до вдосконалення системи підготовки суддівських кадрів. Рух Національної школи суддів України в напрямку забезпечення судів якісно підготовленими кадрами цілком підтримується Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

 Учасниками зустрічі були проректори Наталія Шукліна та Володимир Мазурок, начальник відділу міжнародних зв’язків Тетяна Пустовойтова, старший програмний менеджер Джефф Ерліх та національний менеджер проектів Наталія Ступницька.

 Сторони домовились про продовження роботи над деталізацією спільного плану проектної діяльності.