Національна школа суддів України

Орієнтація на успішні підходи оцінювання суддів

11 листопада 2015 року у Національній школі суддів України відбулася зустріч групи розробників проекту Порядку та методології регулярного оцінювання та самооцінювання судді з експертом проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Сальвією Кавальне

 Проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна розповіла про діяльність та завдання Національної школи суддів України щодо забезпечення належного кваліфікаційного рівня суддів.

Зокрема, Національна школи суддів України здійснює наукове забезпечення органів в системі судоустрою методичними матеріалами визначення кваліфікаційного рівня судді. Наразі науковий потенціал установи реалізується у впровадженні  інструментів  для регулярного та кваліфікаційного оцінювання суддів. Наталія Шукліна відмітила особливість і відповідальність завдання, що покладено на членів групи з розробки вказаного Порядку, та важливість проведених розробниками досліджень і напрацювань.

Про основні положення проекту Порядку та методології регулярного оцінювання та самооцінювання судді доповів начальник відділу науково-методичного забезпечення Вищої кваліфікаційної комісії України та Вищої ради юстиції Олександр Іщенко.

У ході зустрічі було обговорено концептуальні підходи до оцінювання суддів у країнах, які його практикують (Литва, Нідерланди, Фінляндія, Франція).

 Експерт високо оцінила напрацювання робочої групи, зокрема проект Порядку та методології оцінювання та самооцінювання судді, а також відповідні анкети оцінювання та самооцінювання судді. Разом з тим, виходячи з досвіду Литви  у цьому питанні, експерт висловила окремі пропозиції із удосконалення деяких процедур оцінювання.