Національна школа суддів України

Основи тайм-менеджменту для секретарів судових засідань

22–24 квітня 2019 року в  місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва

Вітальною промовою підготовку відкрив  начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

Програмою підготовки передбачено проведення тренінгу “Основи ефективного спілкування у професійній діяльності працівників апаратів судів: основні аспекти та психологічні особливості”. Під час тренінгу разом із провідним науковим співробітником відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кризовим психологом, фахівецем із травмафокусованої психотерапії Національної школи суддів України Надію Голембієвською учасники опанують механізми побудови ефективного спілкування як в колективі суду, так і з його відвідувачами, виконають практичні вправи з визначення особливостей спілкування основних комунікативних компетенцій, властивих працівникам апаратів судів, та застосування технік самоопанування.

Надзвичайно цікавим та корисним буде інтерактивне заняття судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко щодо правил та методів ефективного використання робочого часу, побудови стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку, оскільки від тайм-менеджменту та правильно підібраних методик оптимізації робочого часу залежить оперативність і якість виконання посадових обов’язків та стійкість до професійного вигорання. Додатково викладач нагадає присутнім про етичні основи судової діяльності і професійну етику працівників суду, службовий етикет та правила дрес-коду. Актуальним буде також обговорення позитивних та негативних аспектів поведінки працівників суду в соціальних мережах.

Концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи учасникам підготовки представить радник генерального директора Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Оксана Літвінова, яка ознайомить присутніх з основними модулями ЄСІТС (підсистема “Електронний суд”), її функціональними можливостями, порядком реєстрації процесуальних документів, що надійшли через підсистему “Електронний суд”, та особливостями фіксації судового процесу через електронний кабінет секретаря судових засідань.

Разом із  головним науковим співробітником відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксаною Кабиш слухачі опанують нові стандарти судово-процесуального документування, зміни в сучасному правописі, обговорять правила та стандарти підготовки як службових, так і процесуальних документів.

Про особливості та порядок призначення і проведення судових експертиз у цивільних, кримінальних та адміністративних справах слухачі дізнаються з виступу директора центру судових експертиз “Альтернатива” Олександра Крутя. Викладач поділиться зі слухачами проблемами та перспективами розвитку судової експертизи в Україні.

Начальник відділу звернень та надання публічної інформації секретаріату Касаційного цивільного суду апарату Верховного Суду Олексій Ніколенко зосередить увагу учасників підготовки на особливостях застосування в судовій системі законів України  “Про звернення громадян” та  “Про доступ до публічної інформації”, обговорить їх співвідношення,  випадки зловживання правами на звернення з боку відвідувачів суду та поділиться досвідом вирішення нетипових ситуацій за зверненнями громадян.

Учасники підготовки матимуть можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у виконанні практичних вправ та отримати відповіді на актуальні запитання від досвідчених викладачів та тренерів.