Національна школа суддів України

Основні напрямки діяльності прес-секретаря суду

5–9 жовтня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить онлайн підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарів) місцевих (окружних) та апеляційних судів з використанням програми ZOOM.

Заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник ознайомила слухачів з програмою підготовки, представила викладачів, розповіла про особливості проведення онлайн навчання та наголосила, що програму було сформовано відповідно до актуальних тем типових планів, а також з урахуванням побажань прес-секретарів, які проходили підготовку в попередні роки.

Підготовку розпочне доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова. У ході інтерактивної лекції з використанням презентації викладач зупиниться на лексичних, граматичних і стилістичних нормах українського ділового мовлення, розповість про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю і етики ділового мовлення, обговорить застосування основних правил української мови для запобігання помилок, що трапляються під час підготовки ділових документів.

Практично значущими для прес-секретарів будуть лекції доцента кафедри масової та міжнародної комунікації Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата наук із соціальних комунікацій, доцента, помічника ректора зі зв’язків із громадськістю Алли Бахметьєвої, яка розкриє питання інформаційного наповнення веб-сайту, надасть поради щодо написання прес-релізу, прес-анонсу, буклетів та інших публікацій, детально зупиниться на обговоренні організації та проведення в суді прес-конференцій, брифінгів, круглих столів.

Суддя Олена Панченко розповість про планування та алгоритм дій, спрямованих на забезпечення безперервної роботи суду в умовах надзвичайних ситуацій.

Суддя, кандидат юридичних наук Ірина Єдаменко ознайомить слухачів із європейською системою захисту прав людини в ході  перегляду відеофільму про роботу Європейського суду з прав людини, а потім зосередить увагу слухачів на застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в національній судовій практиці. 

Цікавими та пізнавальними будуть лекції керівника Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат” Світлани Торопчиної-Агалакової про взаємодію із засобами масової інформації і організацію судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ, та про правила складання текстів публічних промов.

Під час інтерактивних лекцій суддя Михайло Зімін проведе огляд судової практики справ про злочини у сфері використання комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, зверне увагу слухачів на дотримання правил цифрової безпеки в роботі суду.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, про методи планування і оптимізації  робочого часу, розгляне психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, надасть корисну інформацію щодо покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами, зупиниться на застосуванні правил поведінки працівників суду у стресових ситуаціях.

Із  загальними правилами ведення судового діловодства і  вимогами до оформлення документів відповідно до ДСТУ 4163-2003 ознайомить суддя Ганна Майна.

Суддя Вікторія Самсонова обговорить зі слухачами зміни у Сімейному кодексі України щодо сплати аліментів на дитину, розповість про нові розміри та порядок нарахування аліментів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.