Національна школа суддів України

Основні положення кримінального провадження в суді апеляційної інстанції

23–27 жовтня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. У вітальній промові проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що, враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Суддівська етика. Доброчесність” з наступним оцінюванням суддів.

Підготовку розпочала суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Щепоткіна, яка зосередила увагу на проблемних питаннях апеляційного перегляду кримінальних проваджень та новелах кримінального процесуального законодавства. Суддя  Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук розглянула особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції та питання щодо збору доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції (ч. 3 статті 404 КПК України).

Наступні дні підготовки буде насичено виконанням практичних завдань і розв’язанням складних правових проблем. Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких ознайомить із практикою Верховного Суду України з питань перегляду кримінальних справ з підстав неоднакового застосування норм кримінального процесуального права, що зумовило ухвалення різних за змістом судових рішень.  Суддя, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Станіслав Кравченко детально зупиниться на розгляді проблемного питання щодо обрання та продовження судами запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під час обговорення актуальної теми щодо особливостей кримінального провадження на підставі угод Наталія Марчук висвітлить проблемні питання використання повноважень суду щодо відмови у затвердженні угоди та визначить межі оскарження вироку суду, ухваленого на підставі угоди. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська у своєму виступі зверне увагу суддів на міжнародне співробітництво під час кримінального провадження, екстрадицію та на міжнародну правову допомогу під час проведення процесуальних дій. Викладач Національної школи суддів України, професор, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини, доктор юридичних наук Олександра Яновська розкриє проблемні аспекти забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр розповість про особливості кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат медичних наук Сергій Шум обговорить проблемні аспекти проведення та оцінки судових експертиз у кримінальних справах.

Під час підготовки судді виконають індивідуальні та практичні завдання, висловлять свою точку зору з кожного питання обговорення  та обміняються професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.