Національна школа суддів України

Особливості комунікації працівників суду з особами, які мають інвалідність

4 червня 2024 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України провело семінар “Покращення навичок комунікації працівників суду з людьми з інвалідністю” для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Навчальний захід відкрила заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, яка познайомила слухачів з викладачами та регламентом заходу, наголосила на актуальності теми і важливих змінах у комунікаційних навичках суспільства.

Протягом семінару з учасниками працювали: суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко і тренерка, експертка у сфері комунікацій та навчальних програм Ольга Давид.

Працівники апаратів судів обговорили з викладачами загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність, доступність будівель і приміщень судів для маломобільних груп населення; пропонували шляхи розвитку інклюзивного суду. Дізнались про особливості комунікації працівників суду  з особами, які мають інвалідність, зокрема, з порушеннями зору, слуху, ментальними порушеннями, а також про взаємодію з перекладачем жестової мови під час організації судового процесу.