Національна школа суддів України

Особливості кримінальних проваджень з участю дітей

14 травня 2021 року Національна школа суддів України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні провела онлайн–семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо злочинів з участю дітей на сучасному етапі”.

Відкрили онлайн–семінар директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко та старший радник з питань реформування органів прокуратури представництва Консультативної місії Європейського Союзу України в місті Маріуполі Йоні Лехтімакі (Фінляндія), які ознайомили учасників та учасниць із метою та його цілями, представили викладачів.

Георгій Попов, національний експерт проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні”, доктор юридичних наук, розкрив питання системи міжнародних і національних правових актів, що визначають правовий статус дитини, яка перебуває у контакті/конфлікті із законом та  зосередив увагу на змісті поняття “найкращі інтереси дитини”, ознайомив з типовими порушеннями законодавста, актуальною судовою практикою.

У ході онлайн–семінару суддя Інесса Крохмалюк доповіла актуальні питання проведення підготовчого провадження та особливості судового розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, досудову доповідь у рамках кримінального провадження в цій категорії справ.

Аспекти призначення покарання неповнолітнім і звільнення від відповідальності, застосування до неповнолітніх та осіб, які не досягли віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, примусових заходів виховного впливу, визначення критеріїв обрання таких заходів презентував суддя, кандидат юридичних наук Сергій Мельниченко.

Радник/експерт з питань кримінальних розслідувань представництва Консультативної місії Європейського Союзу в місті Харкові Кріста Гранрот (Фінська Республіка) основну увагу зосередила на допиті неповнолітніх у кримінальному проваджені та поділилася міжнародним досвідом з цього питання.

Свої враження та побажання щодо проведення наступних онлайн–семінарів учасники та учасниці висловили в анкетах зворотного зв’язку.