Національна школа суддів України

Особливості кримінального провадження на підставі угод

6 листопада 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено загальноукраїнський семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Особливості кримінального провадження на підставі угод”.

Вітальними словами семінар відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. Проректор ознайомив суддів із програмою семінару та представив викладачів.

Начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України  Ольга Шаповалова (модератор)  висвітлила мету та завдання семінару. Під час лекції Ольга Шаповалова детально обговорила питання міжнародного законодавства та судової практики щодо застосування інституту угод та розповіла про добровільність як обов’язкову умову укладання угоди у кримінальному провадженні. Суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області, кандидат юридичних наук Костянтин Медведєв та Ольга Шаповалова зосередили увагу учасників на особливостях укладання угод про визнання винуватості та про примирення й обговорили низку питань щодо перевірки судом волевиявлення учасників процесу як ознаки добровільності під час затвердження угоди. Секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, суддя, кандидат юридичних наук Валентина Щепоткіна, яка є і  модератором заходу, у ході модерованої дискусії розкрила проблемні питання, що виникають у суддів під час розгляду кримінальних проваджень на підставі угод. Наступне питання Валентина Щепоткіна присвятила обговоренню судових рішень за наслідками перегляду в апеляційному порядку вироків на підставі угод та розгляду підстав для скасування/зміни судового рішення на підставі угоди. Жвава дискусія розгорнулась під час виступу викладача відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, судді Ad hoc Європейського суду з прав людини, доктора юридичних наук, професора Олександри Яновської  щодо розгляду проблемних питань забезпечення та реалізації права на захист особи під час укладання угоди про визнання винуватості та про примирення.

Під час змістовних та корисних, з огляду на практичне застосування, виступів лекторів, під час вирішення практичних завдань, професійних дискусій судді висловлювали свої думки, обмінювались досвідом.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.