Національна школа суддів України

Особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх

 18 червня 2015 року проректори Національної школи суддів України Володимир Мазурок та Анатолій Костенко зустрілися з представниками проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні”. 

Проректор Володимир Мазурок розповів про стан суддівської освіти в Україні, охарактеризував здобутки в цій сфері, та питання, з якими доводиться стикатися у процесі формування кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу. Він також висловив переконання, що тема ювенальної юстиції актуальна як для юстиціарної сфери загалом, так і для відображення її в програмах підготовки суддів.

 Проректор Анатолій Костенко познайомив представників проекту з формами та методологією підготовки кадрів для судової системи. Він, зокрема розповів, як змінилась доктрина суддівської освіти, які завдання, плани та виклики стоять перед установою, відмітив потреби, пов’язані із реалізацією цих планів і завдань. Так, Анатолій Костенко звернув увагу на заходи щодо переходу до інтерактивних методик викладання та запровадження тренінгових форм підготовки, стан упровадження дистанційних платформ підготовки. Відчутний прогрес, який демонструє суддівська освіта, безпосередньо пов’язаний із підтримкою, яку їй надають проекти міжнародної технічної допомоги, – наголосив Анатолій Костенко. 

У свою чергу, представники проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” Роберт Лутес, Денис Малюська, Ашот Агаян проінформували про діяльність проекту, його плани та завдання на 2015–2016 роки, засвідчили готовність сприяти удосконаленню процесу підготовки суддів та підвищення рівня їх кваліфікації, зокрема щодо тем, в яких сторони мають спільний інтерес. 

У ході зустрічі було обговорено можливість спільної розробки програми для суддів щодо особливостей розгляду кримінальних справ стосовно неповнолітніх. Так, сторони розпочали узгодження осіб, відповідальних за розробку та часові рамки цієї роботи. 

Результатом зустрічі стали також домовленості про залучення учасників та тренерів з метою проведення тренінгів для суддів щодо особливостей розгляду кримінальних справ стосовно неповнолітніх. 

Сторони висловили готовність до активної співпраці та взаємодії в питаннях розбудови ефективного та кваліфікованого судочинства.