Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації кримінальних правопорушень та призначення покарання

12 березня 2021 року Харківське місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн-семінар для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Повторність, сукупність, рецидив кримінальних правопорушень: окремі аспекти Кримінального кодексу України”.

Заступник директора регіонального відділення Яна Шевцова привітала учасників, висловила вдячність за готовність здобувати нові професійні знання та ознайомила із регламентом семінару.

У ході семінару помічники суддів обговорили правові аспекти кваліфікації дій, що утворюють множинність кримінальних правопорушень, та призначення покарання, зокрема при сукупності кримінальних правопорушень та вироків.

Семінар провели фахові судді та фахівці Національної школи суддів України.

Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова розповіла про поняття та форми множинності кримінальних правопорушень, ознаки та види сукупності кримінальних правопорушень, особливості кваліфікації кримінальних правопорушень та призначення покарання.

Суддя Київського районного суду міста Харкова Світлана Муратова зосередила увагу на питаннях, що стосуються повторності кримінальних правопорушень та її правових наслідків, висвітлила  правові позиції Верховного Суду з тематики семінару.

Під час виступу судді Шевченківського районного суду міста Києва Лариси Радуцької слухачі дізналися про особливості кваліфікації кримінальних правопорушень та призначення покарання, а також про правові наслідки засудження особи за межами України.

Під час семінару помічники суддів брали участь у модерованих дискусіях, вирішили низку практичних завдань та отримали практичні поради щодо правильного вирішення питання призначення покарання при сукупності кримінальних правопорушень та вироків. 

Повний текст програми семінару розміщено на сайті Національної школи суддів   України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.