Національна школа суддів України

Особливості кваліфікації та призначення покарання

21 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для суддів місцевих загальних судів “Практичні аспекти розмежування різновидів множинності злочинів – повторність, сукупність та рецидив злочинів”.

Відкрив онлайнове заняття директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який  доповів програму семінару та представив тренерів – викладачку відділу підготовки викладачів (тренерів) Ольгу Короткову, суддів Світлану Муратову та Ларису Радуцьку.  

Модераторка Ольга Короткова розпочала проведення онлайн–семінару експрес–опитуванням для виявлення рівня обізнаності суддів щодо запропонованої теми.

Упродовж онлайнового семінару судді прослухали презентації та взяли участь в обговоренні питань:

- Поняття та форми множинності кримінальних правопорушень. Одиничне кримінальне правопорушення як складовий елемент множинності кримінальних правопорушень

- Повторність кримінальних правопорушень та її правові наслідки

- Особливості кваліфікації кримінальних правопорушень та призначення покарання

- Рецидив кримінальних правопорушень

- Правові наслідки засудження особи за межами України

- Правові позиції Верховного Суду.

Крім того, суддям було презентовано відеоматеріал, після якого Лариса Радуцька провела дискусію, а Світлана Муратова розв’язала з колегами практичне завдання.

Свої враження від участі в онлайн–семінарі та побажання щодо тематики наступних занять судді висловили в анкетах зворотного зв’язку.