Національна школа суддів України

Особливості національного і міжнародного усиновлення: судова практика

12 червня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело підготовку помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Київської, Черкаської, Рівненської, Херсонської та Харківської областей на семінарі “Актуальні питання щодо усиновлення: судова практика”.

У вітальній промові директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист Україні Олександр Мартиненко і заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник ознайомили учасників з особливостями проведення семінару в онлайн режимі, представили викладача та звернули увагу, що усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

На початку навчального заходу  модератор, викладач –  суддя у відставці Віра Гайдук висвітлила мету семінару та зупинилася на загальних положеннях законодавства, що регулюють питання усиновлення.  

Під час вивчення теми щодо питань, пов’язаних із національним усиновленням, Віра Гайдук розглянула зі слухачами судову практику щодо захисту прав і обов’язків учасників процедури усиновлення.

Значну увагу було приділено особливостям міжнародного усиновлення, зокрема оформленню документів та порядку розгляду справ, відповідно до вимог Конвенції про права дитини ООН (1989 року), міжнародної практики ЄСПЛ тощо.

Під час семінару помічники суддів мали можливість поставити запитання викладачу щодо теми  обговорення і отримати кваліфіковані відповіді.

На завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості семінару.

Повний текст програми семінару помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.