Національна школа суддів України

Особливості притягнення до адміністративної відповідальності шукачів притулку

24 квітня 2019 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з благодійним фондом “Право на захист” у рамках проекту “Правовий захист біженців і шукачів притулку в Україні” проведено засідання круглого столу для суддів Дніпровського районного суду міста Києва на тему: “Особливості  притягнення до адміністративної відповідальності шукачів притулку”.

Розпочали захід начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та старший радник з правових питань УВКБ ООН Юг Біссо. Іван Балаклицький наголосив на актуальності в умовах сьогодення проблеми щодо особливостей притягнення до адміністративної відповідальності шукачів притулку як найбільш уразливої категорії та безумовній важливості правильного розуміння і справедливого застосування суддями засад адміністративного судочинства при розгляді справ цієї категорії.

Круглий стіл пройшов за участі досвідчених правників – Юга Біссо та Станіслава Красника. Доповідачі  обговорили із суддями питання щодо особливостей притягнення до адміністративної відповідальності шукачів захисту притулку. У ході колективного обговорення учасники проаналізували особливості розгляду проблемного питання, висловлювали свої думки та пропозиції, приймали найоптимальніші рішення. Залучення суддів Дніпровського районного суду міста Києва до модерованої дискусії, опрацювання модельних справ було доцільним для використання в роботі та удосконалення професійних навиків.

Під час заходу судді спілкувалися з провідними спеціалістами у сфері захисту прав біженців та шукачів захисту притулку і отримали вичерпні відповіді на запитання.

Повний текст програми круглого столу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.