Національна школа суддів України

Особливості призначення покарань неповнолітніх в Україні

18 березня 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з  проектом “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” за підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку проведено тренінг для тренерів із питань міжнародних стандартів у сфері кримінальних проваджень щодо неповнолітніх.

Вітальними словами тренінг відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Іван Балаклицький,  суддя  Верховного Суду України, заслужений  юрист України Єлизавета Ковтюк та заступник директора проекту  “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” Євген Загудаєв.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Верховного Суду України, заслуженого юриста України Єлизавету Ковтюк, суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидата юридичних наук Наталю Квасневську, суддю Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Юлію Горбачову, суддю Івано-Франківського міського суду Лева Кишакевича, начальника відділу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Тетяну Слуцьку.

Також для проведення тренінгу запрошено юридичного експерта проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо не

повнолітніх в Україні” Дениса Малюську, який під час свого виступу зосередив увагу слухачів на методичних рекомендаціях для суддів щодо кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх. Викладач зазначив, що основними джерелами регулювання кримінального провадження щодо неповнолітніх в Україні є Кримінальний процесуальний кодекс України і Кримінальний кодекс України. При цьому, більшість положень, які регулюють специфіку участі неповнолітнього, згруповані в окремих частинах – главі 38 КПК та розділі ХV Загальної частини КК. Ці методичні рекомендації розроблено робочою групою з питань судового процесу і акумулюють у собі особливості судового розгляду кримінального провадження за участю неповнолітньої особи із врахуванням норм кримінального та кримінального процесуального законодавства України, а також загальновизнаних міжнародних норм та стандартів у сфері юстиції щодо неповнолітніх.

Під час обговорення питань відбулась дискусія щодо особливостей призначення покарання неповнолітнього обвинуваченого.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення тренінгу кожному судді, який його пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.