Національна школа суддів України

Особливості призначення покарання

2 листопада 2018 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводило семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Особливості призначення покарання в окремих категоріях справ. Звільнення від покарання”.

Участь у заході взяли 55 суддів Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Черкаської областей.

З вітальними словами до присутніх звернулись директор регіонального відділення Валентина Коржик, секретар судової з розгляду цивільних справ Харківського апеляційного суду Алла Котелевець. Валентина Коржик щиро подякувала суддям за інтерес до семінарів, які проводить відділення та підкреслила тематичну спрямованість і актуальність обраної теми семінару.

З доповіддю, присвяченою теоретичним і практичним аспектам призначення покарання виступила доцент кафедри кримінального права Національного Юридичного Університету імені Ярослава Мудрого Олена Євдокімова. Голова Харківського районного суду Харківської області, кандидат юридичних Тетяна Бобко обговорила із учасниками семінару принципи призначення покарання, зокрема його індивідуалізацію, звернула увагу суддів на необхідність застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при призначенні покарання.

Актуальні питання призначення покарання, які виникли в аудиторії обговорив з учасниками семінару суддя Апеляційного суду Харківської області Петро Гришин.

Друга сесія семінару розпочалась з виступу голови Київського районного суду м. Харкова, кандидата юридичних наук Світлани Шаренко, яка розглянула із слухачами питання, що стосуються визначення виду та розміру покарання.

Про особливості призначення покарання неповнолітнім і врахування гендерних аспектів при призначенні покарань розповіла суддя Червонозаводського районного суду міста Харкова у відставці Юлія Шуліка.

Особливості призначення покарання за тяжкі та особливо тяжкі насильницькі злочини, за злочини у сфері господарської діяльності, за корупційні злочини з учасниками заходу обговорила суддя місцевого суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Тетяна Штих.

Голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко звернула увагу присутніх на особливості призначення покарання у вироках на підставі угод.

На завершення семінару проректор Володимир Мазурок зазначив, що участь у ньому суддів із десяти областей підтверджує правильність вибору теми такої підготовки, яку проводить Національна школа суддів України.