Національна школа суддів України

Особливості призначення та проведення психологічної експертизи

12 лютого 2021 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України провело онлайн-семінар для суддів місцевих загальних судів  на тему: “Психологічна експертиза: сучасні умови, особливості, практика”. 

В. о. директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова привітала слухачів і представила викладача – завідувача відділу психологічних та інших досліджень Одеського НДІ судових експертиз, викладача кафедри “Криміналістики та психології” ОДУВС, практичного психолога, психотерапевта, кандидата психологічних наук Маргариту Журавльову.

Семінар був насичений корисним матеріалом і практичними завданнями. Учасники ознайомились з останніми змінами в законодавстві про судову експертизу, особливостями їх призначення та проведення, відмінностями проведення в державних та приватних установах. Викладачка зауважила, на що звертати увагу при оцінці висновку експерта. Судді мали змогу попрактикуватись у формуванні суми компенсації, обговорили з викладачем судову практику про відшкодування моральної шкоди. Крім того, психолог надала поради щодо особливостей допиту дитини в суді, ознайомила суддів із сучасною практикою проведення різних видів психологічних експертиз, зокрема у справах про домашнє насильство.