Національна школа суддів України

Особливості професійного навчання державних службовців

8–10 лютого 2021 року Національна школа суддів України проводить на платформі дистанційного навчання онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації спеціалістів служб управління персоналом місцевих (окружних), апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак відкрив підготовку, привітав її учасників та ознайомив із порядком проходження онлайн-навчання і програмою навчального заходу.

Розпочав підготовку професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук, доцент Ростислав Марчук, який ознайомив учасників зі змінами в антикорупційному законодавстві для державних службовців, загальними засадами антикорупційної політики та актуальними питаннями запобігання  корупції, обговорив практичні аспекти заповнення електронних декларацій державними службовцями.

Актуальною та корисною у професійному плані для спеціалістів служб управління персоналом буде доповідь начальника відділу по роботі з персоналом Сьомого апеляційного адміністративного суду Альони Тищишин щодо складання індивідуальних програм, програм підвищення рівня професійної компетенції та професійного навчання  державних службовців. Викладач надасть роз’яснення щодо порядку нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання державних службовців та внесення відомостей про професійне навчання до особової картки працівника апарату суду.

Про зміни та особливості в роботі дисциплінарної комісії, порядок формування дисциплінарної справи, критерії оцінки дисциплінарного проступку учасники підготовки дізнаються з виступу начальника відділу з питань персоналу Вінницького апеляційного суду Сергія Починки. Окрему увагу викладач приділить обговоренню підстав дисциплінарної відповідальності працівників суду, порядку накладення та зняття стягнень, випадкам, у яких  дисциплінарна відповідальність може бути пом’якшена.

Начальник управління інформаційного забезпечення секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко допоможе слухачам вивчити правила взаємодії працівників апарату суду з громадянами, учасниками судових засідань, представниками засобів масової інформації, громадськими активістами та надасть дієві, практичні поради щодо поведінки працівників суду під час кризової комунікації.

Про порядок проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державних службовців та добір персоналу суду в умовах карантину учасники дізнаються з виступу керівника апарату Ватутінського міського суду Черкаської області Оксани Вечірко.

Психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова  надасть слухачам практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом як протидії професійному вигоранню. 

Про нові Правила поведінки працівника суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020, слухачі дізнаються з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко. Викладач також зосередить увагу на правилах дрескоду працівників суду, етиці спілкування, зокрема в соціальних мережах.

Під час навчання слухачі удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, а також обміняються досвідом, отримають відповіді на всі свої запитання та корисні практичні поради від викладачів.