Національна школа суддів України

Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля

27 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів окружних адміністративних судів провела тренінг на тему: “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля”.

Вітальними словами тренінг розпочав викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Терлецький, який ознайомив суддів із навчальними цілями та з’ясував їх очікування від навчання. Викладач зазначив, що метою тренінгу є поглиблення знань та практичних навичок суддів, необхідних для ефективного вирішення адміністративних справ щодо захисту екологічних прав людини та охорони довкілля.

Провели тренінг досвідчені висококваліфіковані судді-модератори, які мають знання, досвід із цієї теми, Олександр Терлецький, Світлана Головчук, Любов Гончар, Олена Терлецька, Олександр Михайлов. Викладачі поінформували суддів щодо національного та міжнародного законодавства, зосередили увагу на розгляді екологічних прав, свобод та інтересів людини, обговорили особливості процесуальної правосуб’єктності у справах щодо охорони довкілля, детально зупинились на розмежуванні юрисдикції екологічних спорів та особливостей провадження в окремих категоріях справ.

Навчальний захід було насичено виконанням практичних завдань, переглядом відеоролика, модерованими дискусіями та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування. У ході інтерактивного навчання судді обговорили дискусійні вправи, виконали різноманітні індивідуальні завдання, обмінялись досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.