Національна школа суддів України

Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля

2 жовтня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України в онлайн режимі провело для суддів місцевих та апеляційних господарських судів загальноукраїнський семінар на тему: “Особливості розгляду спорів про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок порушення природоохоронного законодавства”.

Семінар, метою якого є поглиблення знань та практичних навичок суддів, необхідних для ефективного вирішення адміністративних справ щодо захисту екологічних прав людини та охорони довкілля, відкрив в. о. директора Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Володимир Поплавський, який зазначив, що запропонована для обговорення тема семінару наразі є суспільно актуальною, а також ознайомив слухачів із програмою, регламентом навчального заходу та представив викладачів.

Семінар провели досвідчені, висококваліфіковані судді-викладачі, які мають знання із цієї тематики – суддя Центрального апеляційного господарського суду Людмила Білецька, судді Господарського суду Дніпропетровської області Сергій Мартинюк, Олександр Крижний та Вікторія Ярошенко, суддя Господарського суду Запорізької області Оксана Ярешко.

Пізнавальними і корисними для слухачів були лекції науковців: завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету Романа Новіцького та професора кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету “Дніпровська політехніка” Юлії Легези.

Викладачі розкрили загальні засади: довкілля та право; поінформували суддів щодо національного та міжнародного законодавства та концепції реформування системи державного нагляду у сфері охорони навколишнього природного середовища; зосередили увагу на розгляді важливих питань щодо екологічних прав, свобод та інтересів людини; залучили суддів до обговорення особливостей процесуальної правосуб’єктності у справах щодо охорони довкілля; детально зупинились на розмежуванні юрисдикції екологічних спорів та особливостях провадження в окремих категоріях справ.

Слухачі активно обговорили проблемні питання застосування національними судами практики Європейського суду з прав людини при вирішенні зазначених спорів.

У ході семінара судді вдосконалили знання, необхідні для належного розгляду та ефективного захисту порушених екологічних прав людини та належного збереження довкілля в управлінській діяльності органів влади та місцевого самоврядування України.

Викладачі надали відповіді на поставлені слухачами запитання а слухачі мали можливість обмінятися досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.  

Повний текст програми загальноукраїнського семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.