Національна школа суддів України

Особливості роботи автоматизованої системи документообігу

26–30 квітня 2021 року Національна школа суддів України проводить у програмі “ZООMпідготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих загальних, апеляційних судів та Вищого антикорупційного суду.

Онлайнове заняття відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак, який ознайомив з порядком його проходження та питаннями, які включено до програми.

На початку підготовки разом з доцентом кафедри менеджменту та соціальних наук Львівського навчально–наукового інституту ДЗВНЗ “Університет банківської справи”, кандидатом філологічних наук Надією Дзеньдзюрою працівники апаратів судів удосконалять навички правового письма та обговорять особливості українського правопису при складанні судових документів.

Суддя Вищого антикорупційного суду Інна Білоус ознайомить з актуальними питаннями запобігання та протидії корупції в Україні, окреслить законодавчі обмеження для суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції”, зосередить окрему увагу на ознаках і видах юридичної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Начальник відділу супроводу онлайн–сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль запропонує до вивчення концепцію побудови Єдиної судової інформаційно–телекомунікаційної системи, обговорить можливості та особливості роботи автоматизованої системи документообігу суду та продемонструє на базі тестової системи порядок роботи з  електронними документами в ЄСІТС.

Практичні поради з питань дотримання основних правил кібербезпеки працівникам апаратів судів надасть суддя Владислав Овсянніков.

Про правові аспекти застосування судами вимог Закону України “Про захист прав споживачів” та судову практику з розгляду справ цієї категорії учасники та учасниці підготовки дізнаються з виступу судді Лілії Карабак.

Підстави ухвалення та структуру виправдувальних вироків суду слухачі та слухачки обговорять із суддею Олександрою Жуковською. Викладачка детально роз’яснить порядок оцінки судом матеріалів, що можуть стати правовою підставою для здійснення негласних слідчих (розшукових) дій з урахуванням практики Верховного Суду в таких справах.

Основні положення Закону України “Про судовий збір” стануть предметом вивчення завдяки судді Катерині Котельві. Доповідь буде присвячена пільговим категоріям учасників судового процесу, що звільнені від сплати судового збору, питанням порядку проведення перевірки зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, розподілу судових витрат між сторонами, правильності розрахунку ціни позову відповідно до чинного законодавства.

Питання стандартів і принципів ефективного судового захисту в міжнародному праві біженців, стандартів доказування запропонує до вивчення суддя Елла Катаєва. Окреме заняття викладачка присвятить дослідженню ґендерних аспектів у роботі суду.

Питання розмежування складів злочинів ст. 115 і ст. 119 Кримінального кодексу України та ст. 115 і ст. 121 Кримінального кодексу України будуть предметом доповіді судді,  голови Ківерцівського районного суду Волинської області Вікторії Корецької.

Про способи захисту права власності та судову практику розгляду таких справ Верховним Судом, а також порядок заочного розгляду справ у цивільному процесі слухачі та слухачки підготовки дізнаються із занять доцентки кафедри теорії права та прав людини, керівниці магістерської програми з права Українського католицького університету Юлії Навроцької.

Головний спеціаліст–психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка Фарафонова запропонує до обговорення  психологічні аспекти комунікативної компетенції працівників апаратів судів, використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психологиня надасть практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом, як протидії професійному вигоранню. 

Під час підвищення рівня кваліфікації помічники суддів і консультанти зможуть удосконалити свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків; обмінятися досвідом; отримати відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.

Після успішного завершення підготовки працівники апаратів судів отримають Сертифікат Національної школи суддів України.