Національна школа суддів України

Особливості роботи секретарів судових засідань в умовах карантинних заходів

30 листопада – 4 грудня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судових засідань окружних та апеляційних адміністративних судів, місцевих та апеляційних господарських судів в онлайн режимі.

Заступник директора регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник привітала слухачів, ознайомила з програмою і регламентом навчального заходу, розповіла про особливості підготовки в онлайн режимі та представила викладачів.

Підготовку розпочала суддя Юлія Фещенко інтерактивною лекцією про загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних судах і дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах у новій редакції, яку було введено в дію наказом Державної судової адміністрації України від 03.06.2020 № 248, а також про статус секретарів судових засідань і посадову інструкцію.

Суддя Оксана Ярешко розповість про європейську систему захисту прав людини, застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, зокрема про захист права власності в практиці Європейського суду з прав людини.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук Ганна Блінова зупиниться на організації та проведенні заходів щодо запобігання проявам корупції в суді і розкриє питання щодо електронного декларування і фінансового контролю.

Актуальними для слухачів будуть інтерактивні лекції судді Олександра Крижного про розмежування компетенцій між адміністративними, господарськими та загальними судами, про докази і доказування в адміністративному і господарському судочинствах, а також про  використання сучасних технологій для надання інформації учасникам процесу.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова проведе інтерактивну лекцію і практичне заняття щодо особливостей правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю та зосередить  увагу на найбільш поширених помилках, що трапляються під час ділового листування та підготовки документів.

Практично значущими для секретарів судових засідань будуть лекції керівника регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергія Овчарова, який поглибить знання слухачів стосовно  роботи з системами звукозапису “Акорд”, “Оберіг”, “Камертон”, розповість про підготовку до судового провадження в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення “TrueConf” та “Easycon”, зосередить увагу на  порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 8 квітня 2020 року № 169.

Суддя Наталія Щербина поділиться особистим досвідом та інформацією про взаємодію працівників суду з журналістами і представниками засобів масової інформації та про організацію судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас надасть корисні поради щодо методики оптимізації робочого часу, а також обговорить зі слухачами практичні приклади налагодження ефективної комунікації з колегами і відвідувачами суду.

Про забезпечення готовності суду до роботи в надзвичайних ситуаціях і про особливості роботи працівників апарату суду в умовах карантинного режиму розповість суддя Олена Панченко.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.