Національна школа суддів України

Особливості розгляду житлових спорів

23 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів проведено тренінг на тему: “Особливості розгляду житлових спорів”.

Вітальними словами захід розпочала заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська (модератор), яка окреслила мету, основні напрямки тренінгу та з’ясувала очікування суддів від заходу. Модератор наголосила, що в умовах сьогодення в суспільстві зміцнюється та виходить на перший план розуміння права на житло як одного з природних і невід’ємних прав людини. Права людини, що невідривно пов’язані з житловими, встановлені та захищаються низкою нормативних актів, що діють в Україні.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко розкрила нормативно-правове регулювання України та рішення Європейського суду з прав людини як джерело права. Жваво пройшли експрес-опитування з використанням клікерів, модерована дискусія, які провела суддя Полтавського районного суду Стелла Цибізова. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Тетяна Ізмайлова в ході презентації розглянула низку спорів, що випливають із житлового (сімейного) кодексу та детально зупинилась на різниці розгляду справ між статтями 405 ПК України та 71 ЖК України. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова опрацювала з колегами актуальне питання щодо особливостей розгляду справ про виселення із гуртожитку, службового приміщення та у зв’язку із капітальним ремонтом житлового будинку, а також  детально зупинилась на особливостях судових справ щодо виселення внаслідок звернення стягнення на предмет іпотеки та визнання ордеру недійсним. Активними та зосередженими були судді під час виконання завдань у ході рольової гри, презентації роботи в малих групах, до яких залучила суддя Березанського міського суду Київської області Тетяна Дудар.

Тренінг було насичено переглядом відео, проведенням модерованих дискусій, експрес-опитуванням, виконанням практичних завдань у малих групах. Практично значущим було обговорення результатів та висновків. Модератор, викладачі-тренери надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.