Національна школа суддів України

Особливості розгляду корпоративних спорів

30 жовтня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела тренінг для суддів апеляційних господарських судів “Особливості розгляду корпоративних спорів”.

Вітальним словом навчальний захід відкрила модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник ректора Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Ольга Шаповалова. У виступі вона зазначила, що метою тренінгу є поглиблення знань та практичних навичок суддів, необхідних для ефективного вирішення судових спорів, що виникають із корпоративних правовідносин.

Доповідачами на захід залучено суддів-викладачів, які володіють знаннями, досвідом з актуальної тематики: Володимира Гевка, Олександра Крижного, – які приділили увагу розв’язанню актуальних питань щодо юрисдикції корпоративних та пов’язаних із ними спорів, особливості застосування процесуальних норм під час їх розгляду.

Викладачі ініціювали обговорення особливостей розгляду спорів про визнання недійсним рішення загальних зборів та про визнання недійсними установчих документів. Вони залучили суддівську аудиторію до розгляду похідних позовів у спорах між господарськими товариствами та їхніми посадовими особами про відшкодування збитків.

У ході заходу модератор та судді-викладачі залучали слухачів до виконання низки практичних завдань та обговорення тем тренінгу.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.