Національна школа суддів України

Особливості розгляду окремих категорій справ судами господарської юрисдикції

22–26 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить на платформі дистанційного навчання онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддіі в консультантів місцевих (окружних) та апеляційних господарських судів на тему: “Особливості розгляду окремих категорій справ судами господарської юрисдикції”.

Заступник начальника відділу підготовки працівників апаратів судів Валентина Борисенко відкрила підготовку, привітала учасників та ознайомила з порядком проходження онлайн-навчання і включеними до програми питаннями.

Розпочав підготовку суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний з висвітлення  питань щодо розмежування господарської, цивільної та адміністративної юрисдикцій та судової практики із зазначених питань. Також доповідач обговорив з учасниками питання щодо виконання зобов’язань у господарських правовідносинах, визначив підстави, порядок та види відповідальності за неналежне виконання зобов’язань.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олександр Банасько ознайомить слухачів з основними положеннями Кодексу України з процедур банкрутства, практикою розгляду справ про банкрутство та правовими висновками Верховного Суду у справах такої категорії.

Про правові висновки Верховного Суду з питань розгляду земельних спорів у господарському судочинстві, порядок розгляду земельних спорів судами господарської юрисдикції учасники підготовки зможуть дізнатися з виступу судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Юрія Чумака.

Продовжить тематику господарських правовідносин суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко, який запропонує до вивчення актуальні питання  розгляду корпоративних спорів, підстави та порядок набуття, передачі і припинення корпоративних прав, детально зупиниться на підвідомчості та підсудності справ, що виникають із корпоративних відносин. Окрему увагу буде приділено особливостям розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків із  ринку.

Актуальними будуть заняття начальника відділу супроводу онлайн-сервісів департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадима Коваля щодо практичної роботи помічників суддів та консультантів у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційної системі (ЄСІТС). Викладач  продемонструє на базі тестової системи порядок роботи з електронною справою, зокрема реєстрації заяв та обміну електронними документами в ЄСІТС, ознайомить із можливостями та особливостями роботи автоматизованої системи документообігу суду.

Про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, види конвенційних прав учасники підготовки дізнаються з виступу судді Господарського суду Донецької області Костянтина Харакоза.

Надзвичайно цікавою та пізнавальною буде інтерактивна лекція щодо цифровізації в судах та активного використання штучного інтелекту, зокрема в органах системи правосуддя окремих країн світу, з якою виступить провідний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Тетяна Богданевич.

Про нові Правила поведінки працівника суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020, слухачі дізнаються з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко. Викладач зосередить увагу на правилах дрескоду державних службовців, етиці спілкування працівників суду, зокрема в соціальних мережах. Окреме заняття буде присвячено особливостям спілкування працівників суду з особами з інвалідністю, з вадами зору, слуху, психічними та інтелектуальними розладами, обговоренню питань доступності правосуддя для людей з обмеженими можливостями та маломобільних груп населення.

Головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова запропонує до обговорення  психологічні аспекти комунікативної компетенції працівників апарату суду, використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування та керування конфліктами. Психолог надасть учасникам практичні поради щодо розвитку навичок саморегуляції та рекомендації щодо методів керування стресом як протидії професійному вигоранню. 

Правила правового письма та процесуального документування запропонує слухачам до вивчення головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксана Кабиш.

Під час навчання помічники суддів та консультанти матимуть можливість удосконалити свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків. Учасники підготовки зможуть обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів.

На завершення підготовки кожен учасників отримає Сертифікат Національної школи суддів України.